MPSVR zvolalo krízový štáb na pomoc občanom, ktorí sú ohrození mrazmi

07.02.2012 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dnes zvolalo krízový štáb, aby čo najskôr riešilo pomoc občanom, ktorí sú ohrození pretrvávajúcimi mrazmi.

\"Potrebujeme systematicky riešiť situáciu, ktorá momentálne sužuje mnohých občanov Slovenska. Musíme využiť všetky prostriedky, aké máme, aby nevznikli obete na životoch,\" zdôraznil minister Jozef Mihál, ktorý zasadnutie štábu viedol. TASR o stretnutí informovala Daniela Šulcová z mediálneho odboru MPSVR SR.

Podľa jej slov úrady práce, sociálnych vecí a rodiny posilňujú prácu v teréne, monitorujú situáciu, aktívne vyhľadávajú ohrozených občanov, predovšetkým deti a zabezpečujú im potrebnú pomoc. \"V Kežmarku priamo na úrade práce vzniklo krízové centrum pre približne 50 ľudí,\" uviedla s tým, že krízový štáb vydal Ústrediu práce pokyn, aby zabezpečilo koordináciu úradov so zložkami armády, ktorá vie poskytnúť stany, deky i potrebnú techniku.

Vojenské lesy sú pripravené zadarmo poskytnúť ohrozeným občanom drevo na kúrenie a štátne lesy drevo za režijné náklady. \"Krízový štáb preto hľadal spôsob zabezpečenia rozvozu dreva k ohrozeným občanom,\" dodala Šulcová.

Na riešenie kritickej situácie môžu obce využiť aj takzvaný protipovodňový príspevok, pretože je určený na odstraňovanie následkov mimoriadnych situácií. Tie už boli vyhlásené v okresoch Michalovce, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Krízový štáb tiež skúma možnosti využitia humanitnej pomoci podľa zákona o dotáciách vo finančnej i nefinančnej podobe ohrozeným občanom.

Minister práce požiadal členov krízového štábu, aby ho každý deň informovali o vývoji situácie, nových skutočnostiach a podniknutých krokoch.
 

Vyberte región